HU| EN

Digitális rádióműsor-szórás Európában

A DAB műsorszórásra használható frekvenciasáv nem esik egybe a jelenlegi URH-FM (VHF) sávval. Az 1995-ben Wiesbadenben megrendezett frekvenciatervező értekezleten a DAB számára a VHF-I, VHF-II, a VHF-III., ill. az L-sávban jelöltek ki frekvenciablokkokat. Adáskísérletek és rendszeres adások a VHF-III. és L-sávban indultak. A legtöbb sugárzás a VHF-III. sávban található. Ez az egyik oka annak, hogy a jelenleg széles körben elterjedt FM-vevőkkel a DAB-adások sajnos nem hallgathatók. 

DAB-sugárzás megvalósítható földfelszínen (T-DAB), műholdon keresztül (S-DAB) vagy kábelhálózaton (C-DAB). A földfelszíni DAB-sugárzáshoz a VHF-III. sáv, valamint az L-sáv alsó csatornái tartoznak, műholdas sugárzásra az L-sáv magasabb frekvenciájú csatornáit jelölték ki. A rendszer kialakításának köszönhetően a DAB jól tűri, ha a jel a vétel során reflexiót szenved el. Ezt a tulajdonságot kihasználva lehetővé válik az egyfrekvenciás hálózatok (Single Frequency Network, SFN) kialakítása is. 

A DAB hosszúra nyúlt bevezetési fázisának időtartama alatt a fejlesztők kidolgozták egy hatékonyabb forráskódolási eljárás alkalmazását a DAB-on, amely a DAB+nevet kapta. A szabványosítás 2007 februárjában fejeződött be. Ezzel párhuzamosan német és koreai közös fejlesztés keretében megalkották a DMB platformot(Digital Multimedia Broadcasting). A DMB a DAB adóhálózat infrastruktúrájára épülő mobil televíziós rendszer. Németországban 2006-ban a futball-világbajnokság alkalmával indítottak DMB adásokat a mérkőzéseknek helyt adó tizenkét városban, az Európán kívüli területeken pedig Koreában és Szingapúrban működik kereskedelmi szolgáltatásként a DMB, tesztadás több európai országban is zajlik.

A világ számos országában folytatnak DAB+ kísérleteket, a környező európai országok közül Svájcban 13 rádióműsort sugároznak DAB+ formátumban,Csehországban 3 programmal folytatnak kísérleti sugárzást. 2009-ben DAB+ és DMB kísérleteket kezdett Lengyelország, DAB+ kísérleteket Svédország, a DMB-ben pedig Norvégia kezdett teszteket. Kísérletek folynak még többek között Franciaországban (DMB rádió), Írországban (DAB, DMB) és Olaszországban (DAB, DAB+, DMB rádió és kép).

Az alábbi oldalon részletesebb információt kaphat arról, hogy mely országok (Európában és azon kívül) hol tartanak a DAB, DAB+, DMB szabványok bevezetésében: ország információk.