HU| EN

Digitális rádió műsorszórás

A Nemzeti Hírközlési Hatóság 2008 tavaszán írt ki pályázatot öt országos földfelszíni digitális televízió- és egy országos földfelszíni digitális rádióműsor-szóró hálózat üzemeltetésére, és mindkét pályázatot az Antenna Hungária nyerte meg. 2008. szeptember 5-én az Nemzeti Hírközlési Hatóság és az Antenna Hungária aláírta a digitális földfelszíni televízió- és rádióműsor-szóró hálózatok üzemeltetési jogosultságára vonatkozó hatósági szerződéseket. A hatósági szerződés alapján megszerzett 12 éves frekvenciahasználati jogosultság birtokában az  Antenna Hungária  2008. decemberéig kiépítette az országos  digitális földi rádióhálózat első ütemét, melynek lakossági lefedettsége megközelítette a 30 százalékot.

Ezt követően 2009. január 23-ától indult el a DAB+ sugárzás a digitális földfelszíni rádióhálózaton Budapesten és környékén.

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal kötött hatósági szerződés és az annak alapján megszerzett frekvenciahasználati jogosultság  12 éves határozott ideje  2020. szeptember 5-én lejárt, és ezért az Antenna Hungária Zrt. a digitális rádiósugárzáshoz szükséges frekvenciák használatát köteles volt megszüntetni és 2020. szeptember 5. éjféltől a DAB+ szolgáltatását lekapcsolni.

 


Digitális földfelszíni rádiós (DAB, DAB+) kísérletek

Az első DAB formátumú kísérleti adást a Magyar Rádió Zrt. és az Antenna Hungária Zrt. 1995. december 1-jén, a magyar rádiózás megszületésének 70. évfordulója alkalmából Budapesten kezdte meg. A kísérleti DAB-rendszer nyolc rádióprogram sugárzására nyújtott lehetőséget, amelyből kezdetben négyet használt ki a Magyar Rádió a Kossuth, a Petőfi, a Bartók Rádió, valamint a Classic+ részére. A műsorok mellett programkísérő információk voltak találhatók (Programme Associated Data, PAD). A sugárzás két adóberendezéssel történt a Széchenyi-hegyi és a Száva utcai adótoronyból. 2008 szeptemberében a Danubius Rádióval és a Sláger Rádióval bővült a kísérleti DAB multiplex választéka.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság 2008 tavaszán írt ki pályázatot öt földfelszíni digitális televízió- és egy földfelszíni digitális rádióműsor-szóró hálózat üzemeltetésére, és mindkét pályázatot az Antenna Hungária nyerte meg. 2008. szeptember 5-én az Nemzeti Hírközlési Hatóság és az Antenna Hungária aláírta a digitális földfelszíni televízió- és rádióműsor-szóró hálózatok üzemeltetési jogosultságára vonatkozó szerződéseket, melynek értelmében 2008. decemberéig az AH kiépítette a digitális földi rádióhálózat első ütemét, melynek lakossági lefedettsége megközelítette a 30 százalékot.