HU| EN

Az élelmiszertermelés hatékonyságát növelő hazai fejlesztésbe fektet az Antenna Hungária

Mezőgazdasági IoT megoldást kidolgozó startup jut tőkéhez az AHa!Brainstore Startup Program keretében

A kis területen gazdálkodó, kevésbé tőkeerős termelők és a nagygazdák, illetve agrárvállalatok termelési hatékonyságát egyaránt javítani képes megoldást kínáló Byome az Antenna Hungária AHa!Brainstore Startup Programjának köszönhetően részesül tőkebefektetésben.

A Föld népességének folyamatos növekedésével párhuzamosan egyre égetőbb kérdés, hogy hogyan javítható a mezőgazdaság termelékenysége. A környezetvédelmi előírások szigorodása, a rovar- és gyomirtó szerek, valamint a műtrágyák használatának korlátozása miatt a termelékenység növelése kizárólag a hatékonyság növelésével érhető el. A feladat megoldását a szélsőséges időjárási események egyre gyakoribbá válása is nehezíti, ezért a lehetséges eszközök és módszerek iránti kereslet világszerte erősödik.

A fenntartható élelmiszerellátás biztosítását nagyban elősegítheti egy magyar startup, a Byome, illetve az általa kifejlesztett költséghatékony és felhasználóbarát digitális megoldások, amelyeknek immár az értékesítése is megkezdődött. A rendszer időjárás alállomása folyamatosan nyomon követi a termeléshez kapcsolódó környezeti tényezőket, majd a begyűjtött adatok alapján előrejelzéseket és termelési javaslatokat ad a vetés, az öntözés és a tápanyag-utánpótlás hatékonyabbá tételéhez. Okos kártevőcsapdája pedig képes érzékelni és előre is jelezni a táblákon megjelenő kártevőállomány alakulását. Így teszi célzottabbá és eredményesebbé a kártevők elleni védekezést úgy, hogy a korábbinál kevesebb irtóanyag felhasználásával nagyobb lehet a terméshozam. Az eszközöket a megjelenítő platform teszi könnyen használhatóvá, ahol a szenzorok által begyűjtött összes adat, az előrejelzések és a javaslatok egyetlen felületen érhetők el.

„A Byome egy olyan mezőgazdasági IoT megoldás, amely NB-IoT, LoRa és Cloud technológiákat alkalmazva nem csak aktuális és historikus adatokat, de a gazdálkodók munkáját segítő előrejelzéseket, javaslatokat és figyelmeztetéseket, vagyis komplex döntéstámogatási szolgáltatást is a rendelkezésükre bocsát. Az Antenna Hungária a startupban való befektetés által értékes elemmel egészítheti ki agrár-IoT portfólióját, szélesebb választékú értékajánlatot biztosítva ágazati ügyfelei számára” – mondta Dr. Mándi Gábor, az Antenna Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Az AHa!Brainstore Startup Program olyan, magas hozzáadott értékű, nemzetgazdasági szinten is jelentős potenciállal rendelkező innovatív projektek megvalósulását támogatja, amelyek fókuszterülete a telekommunikáció, multimédia, drón és IoT megoldások mellett a digitális platform szolgáltatások. Az Antenna Hungária a Hiventures, a Drukka Startup Studio és a Telenor együttműködésével 2020-ban bonyolította le sikeresen az AHa!Brainstore Startup Program 3.0 kampányt, melynek eredményeként a több mint 100 jelentkező közül 5 startup – köztük a Byome - került kiválasztásra. Az akcelerátor program a Byome számára az értékesítési támogatás és az eszköztesztelés/fejlesztés területén nyújtandó támogatással biztosít növekedési lehetőséget. A tőkebefektetés formájában megvalósuló együttműködésben az Antenna Hungária mellett a Hiventures és a Drukka Kft. is részt vesz.

Az agrár terület az egészségügyi és a kereskedelmi jellegű projektek mellett a harmadik legaktívabb iparág mind a befektetések méretét, mind darabszámát tekintve. A Hiventures eddig 20 olyan startupot finanszírozott, akik az agráriumban, vagyis az argotech területen tevékenykednek, és összesen 1,7 milliárd forintot folyósított számukra.

 

Az Antenna Hungáriáról

A hazai távközlési szektor évtizedek óta meghatározó szereplőjének számító Antenna Hungária az egyik legsikeresebb, hazai tulajdonban lévő információ-technológiai vállalatként az utóbbi években folyamatos növekedést tudott felmutatni. Miközben tevékenysége új műsorgyártó és rendezvénytechnikai üzletágakkal bővült, a robbanásszerű növekedés előtt álló OTT (széles sávú internetkapcsolat segítségével közzétett mozgóképes és audiótartalmak), IoT és IT-biztonsági iparágakba is bekapcsolódott, saját hálózatokat, megoldásokat és szolgáltatásokat kiépítve. Hozzáadott szakértelme és tudáskompetenciája folyamatos fejlesztése során az AH számára kiemelkedően fontos szempont, hogy a változó igényekhez igazodó, legkorszerűbb, magas színvonalú kiszolgálását nyújtson ügyfelei számára.

Bővebb információ a www.ahrt.hu oldalon és a www.ahabrainstore.hu oldalon található.

 

A Hiventuresről

Az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures a magyar vállalkozások fejlődésének legaktívabb tőkebefektető partnere. Küldetése, hogy egyedi tőkefinanszírozási megoldásaival növekedéshez és innovációhoz biztosítson forrást a hazai vállalkozások számára. Befektetési programjai ötletfázistól nagyvállalatokig érhetőek el, mellyel lefedi a teljes vállalkozói ökoszisztémát, így fejlesztve annak versenyképességét. Portfóliócégeinek megbízható és rugalmas befektető partnere fejlődésben és válságkezelésében egyaránt.

Bővebb információ a www.hiventures.hu és www.valsagcsomagok.hiventures.hu weboldalakon található.

 

A Drukka Kft.-ről

A Drukka Startups nemzetközi szinten is elismert startup stúdió, amely ígéretes, akár ötlet szintű vállalkozások, startupok mentorálásával, inkubálásával foglalkozik, eddig több mint 2,5 millió eurónyi saját és kb 10 millió euró idegen forrású befektetéshez segítve projektcégeit. A stúdió 2011-ben alakult, kezdetben főleg web és okostelefon alkalmazások fejlesztésével, online marketing kampányok szervezésével foglalkozott, 2015 után pedig folyamatosan előtérbe kerültek a speciális metodika alapján végzett startup befektetések és mentorálások, amelynek eredményeként a stúdió által gondozott cégek lényegesen rövidebb idő alatt, de az iparági átlagoknál nagyságrendileg nagyobb sikerrátával tudnak működni. Drukka Startup Studio nem csupán befektetéssel, de digitális termékfejlesztési és piacraviteli kompetenciákkal is segíti portfólió cégeit.

Bővebb információ a www.drukka.hu weboldalon található.

További híreink