HU| EN

Október 31-én megszűnik a hazai analóg földfelszíni televíziós sugárzás - További 19 telephelyről foghatók a MinDig TV és MinDig TV Extra szolgáltatások

A magyarországi országos analóg földfelszíni televíziós sugárzás teljes lekapcsolására 2013. október 31-én 12.30 perckor kerül sor

A magyarországi országos analóg földfelszíni televíziós sugárzás teljes lekapcsolására 2013. október 31-én 12.30 perckor kerül sor, a júliusi első körös lekapcsolást követően az ország több mint felében – Észak- és Északkelet-Magyarország, Dél-Dunántúl – szűnik meg az analóg sugárzás. Az analóg sugárzás helyébe lépő digitális MinDig TV szolgáltatás szinte az egész országban, a lakosság közel 99%-a számára elérhető egy szoba- vagy tetőantenna és egy dekóder segítségével, vagyis az érintetteknek az átállással nem kell megvárniuk az analóg lekapcsolás napját. Az Antenna Hungária 19 átjátszóadó-telephelyen november elsején elindítja a digitális sugárzást, ezzel 90-re bővül a MinDig TV és MinDig TV Extra szolgáltatásokat sugárzó telephelyek száma.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság döntése alapján a digitális átállás utolsó fázisára, az analóg földfelszíni televíziós hálózatok teljes lekapcsolására október végén kerül sor és az analóg földfelszíni televíziós sugárzás helyébe a digitális földfelszíni televíziós sugárzás, a MinDig TV lép.

Az Antenna Hungária a digitális televíziós és rádiós hálózatainak kiépítésére és a szolgáltatások bevezetésére összesen 25 milliárd forintos nagyságrendű beruházást hajtott, illetve hajt végre. A mai napig 213 digitális adóberendezés indult el, valamint sikerrel bevezetésre kerültek az új lakossági márkák és szolgáltatások. Az ingyenes MinDig TV szolgáltatást használó háztartások száma néhány hét alatt több százezerrel bővült, az előfizetéses csomagokat kínáló MinDig TV Extra a negyedik legnagyobb hazai fizetős televíziós szolgáltatásként már közel 130 ezer előfizetővel rendelkezik. A legfrissebb értékesítési adatok alapján az átállásban érintett háztartások az elmúlt hét hónap során (március-szeptember) több mint 350 ezer DVB-T MPEG-4 dekódert vásároltak a hazai kiskereskedelmi forgalomban.

A digitális MinDig TV és a MinDig TV Extra Alapcsomagja szinte az egész országban, a lakosság közel 99%-a számára elérhető egy szoba- vagy tetőantenna és egy dekóder segítségével, vagyis az érintetteknek az átállással nem kell megvárniuk az analóg lekapcsolás napját. A magyarországi országos analóg földfelszíni televíziós sugárzás teljes lekapcsolására 2013. október 31-én 12.30 perckor kerül sor, a júliusi első körös lekapcsolást követően az ország több mint felében – Észak- és Északkelet-Magyarország, Dél-Dunántúl – szűnik meg az analóg sugárzás. 103 telephelyen 186 darab, az M1, a TV2 és az RTL Klub analóg adását sugárzó adóberendezés áll le.

Az analóg földfelszíni sugárzás leállítását követően az Antenna Hungária 19 átjátszóadó-telephelyen november elsején elindítja a digitális sugárzást, ezáltal a MinDig TV és MinDig TV Extra televíziós szolgáltatások teljes palettája – összesen 31 televíziócsatorna – elérhető lesz a következő településeken:

November első hetében további 7 telephelyről – Kab-hegy, Fehérgyarmat, Kiskőrös, Csávoly, Kaposvár, Siklós, Tamási – elindul a MinDig TV Családi csomagjának (B Multiplex) sugárzása, ezzel az Antenna Hungária teljes digitális televíziós termékportfóliója 90 telephelyről lesz elérhető, hálózatonként szinte azonos, 99%-os lakossági lefedettséget biztosítva.

A digitális átállást elősegítendő folyamatosan fut az AH „Kapcsoljon” információs kampánya Rózsa György főszereplésével, a www.atallas.hu honlapon és az ingyenesen hívható 06-80-90-99-00-ás zöld számon pedig az érintett analóg földfelszíni vétellel rendelkezők részletes információt kaphatnak az átállás folyamatáról és a szükséges tennivalókról. Az M1 közszolgálati csatornán továbbra is találkozhatnak a televíziónézők Gundel Takács Gáborral, aki a 18 részes „Nagy Átállás Show” keretében másfél percben tájékoztat a digitális átállással kapcsolatos legfontosabb információkról.

Az eddigi adatok alapján az analóg szolgáltatást használók túlnyomó többsége a digitális földfelszíni szolgáltatásra áll át, így a cég reményei szerint év végére már akár egymillió háztartás használhatja a MinDig TV-t, amellyel az AH a legnagyobb hazai digitális televíziós szolgáltatóvá válhat. Az analóg lekapcsolást követően jövőre további jelentős fejlesztések várhatók, növekedhet az elérhető televíziócsatornák száma és újabb szolgáltatásokkal bővülhet a termékportfólió.

Antenna Hungária Zrt.

 

További információ:
Tóth András, kommunikációs vezető,
Tel: +36 1 464-2110
E-mail: totha [kukac] ahrt.hu

 

Az Antenna Hungáriáról: www.ahrt.hu
A MinDig TV-ről: www.mindigtv.hu; www.atallas.hu
A MinDig TV Extráról: www.mindigtvextra.hu

További híreink