HU| EN

Március 3-án megkezdődik a MinDig TV Extra szolgáltatás technológiaváltása

Újabb lépéséhez érkezett a tíz ütemben megvalósuló műszaki átállás

2020. március 3-tól megújul az Antenna Hungária fizetős MinDig TV Extra szolgáltatása. A technológiaváltás március és augusztus között, tíz ütemben zajlik. Az első szakaszban az északkeleti és kelet-magyarországi előfizetők érintettek, így ezekben a régiókban március 3-án 7:00 és 19:00 óra között teljes vagy részleges leállás várható, ami azt jelenti, hogy bizonyos csatornák nem lesznek elérhetők a megadott időszakban. Az egyes körzetekben a DVB-T2 technológiára történő átállásra, valamint további frekvenciacserékre kerül sor. Fontos, hogy a MinDig TV Extra előfizetőknek be kell üzemelniük a postán megkapott új dekódert, valamint az üzemszünetet követően újrahangolást kell elvégezniük.

A Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság által előírt frekvencia sávkiürítési folyamathoz kapcsolódóan, a február 4-ei előkészületi munkálatokat követően, az Antenna Hungária megkezdi a műszaki átállás következő fázisát. A fizetős MinDig TV Extra szolgáltatás kapcsán megkezdődik az átállás egy korszerűbb (DVB-T2 HEVC) technológiára. Emiatt a MinDig TV Extra ügyfeleknek új dekóderre lesz szükségük. Az első érintett régióban február 10-én már megkezdődött a korszerűbb technológiával kompatibilis dekóderek postai kiküldése az érintett MinDig TV Extra előfizetők felé. A teljes átállási folyamat végére a MinDig TV Extra adások már csak az új eszközökkel foghatók. A további frekvenciacserékről és teendőről az Antenna Hungária folyamatosan tájékoztatja az ügyfeleket.

Hogyan és milyen ütemben zajlik majd az átállás?

A technológiaváltásra régiónként kerül sor, tíz szakaszban, március 3-tól egészen augusztus közepéig. Az első hullámban Északkelet - és Kelet-Magyarország érintettek, így ezekben a régiókban 2020. március 3-án 7:00 és 19:00 óra között teljes vagy részleges leállás várható az Antenna Hungária szolgáltatásában. A megadott időszakban bizonyos csatornák nem lesznek elérhetők.

A március 3-ai üzemszünet az ingyenes MinDig TV felhasználókat az alábbi körzetekben érinti: Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. Az üzemszünetet követően szükségessé válhat a dekóderek újrahangolása.

A MinDig TV Extra előfizetők pedig az alábbi megyékben érintettek: Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye.

Az érintett telephelyeket itt nézheti meg

Az üzemszüneten kívül egyes körzetekben az új DVB-T2 technológiára történő átállásra, valamint további frekvenciacserékre kerül sor. A későbbi zavartalan szolgáltatás érdekében– amennyiben ezt még nem tették meg – a megadott adókörzetekben élő MinDig TV Extra előfizetőinket kérjük, hogy a március 3-án, a kiküldött tájékoztató alapján, üzemeljék be a postán megkapott új (DVB-T2 szabványú) dekódert. Majd az üzemszünetet követően végezzenek el egy újrahangolást a készüléken.

Az üzemszünetet követően az érintett körzetek felhasználóinak újra kell hangolniuk a dekódereiket a háztartásokban, hogy változatlan formában érjék el a szolgáltatásokat. Az újrahangolást a digitális adók visszakapcsolása (előreláthatólag este 19:00 óra) után érdemes elvégezni, és a készülékek többségénél manuálisan kell elindítani a folyamatot. Amennyiben az újrahangolást követően nem láthatók egyes csatornák, akkor érdemes a vevőantenna elhelyezésén változtatni, megkeresni a zavarmentes vételhez az optimális antennapozíciót.

Az érintett adókörzetek frekvenciatáblázatát itt találja

A fenti munkálatok ideje alatt csak a szükséges ideig szünetel a műsorsugárzás. A munkák végzésénél kiemelt prioritás, hogy az érintett régiókban, azon belül is a nagy lakosságszámú területeken történjen meg leghamarabb a szolgáltatás visszaindítása. A frekvenciacserék nem érintik az adók kisugárzott teljesítményét, ezáltal a MinDig TV és MinDig TV Extra programjai változatlan lefedettségi területről érhetők el.

A változásokkal, az újrahangolással és a dekóderek beüzemelésével, szállításával kapcsolatos további információk elérhetők: 

 

 

 

 

More news