HU| EN

Digitális rádió Magyarországon

A korábbi Nemzeti Hírközlési Hatósággal (ma Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság) kötött hatósági szerződés értelmében 2008. decemberéig Cégünk kiépítette a digitális földi rádióhálózat első ütemét. Ezt követően a társaság kísérleti sugárzást indított a DAB+ digitális földfelszíni rádióhálózatán, mely 2009. január 23-ától érhető el Budapesten és környékén.

2011. január 3-tól a csatorna-kínálatban a DAB+ kísérleti sugárzás keretében 7 rádió programja hallgatható Magyarországon. Ezek: Kossuth, Petőfi, Bartók és Dankó Rádió, valamint Magyar Katolikus Rádió, Klubrádió, Inforádió. 

A DAB+ digitális rádiós szolgáltatás lakossági lefedettsége három budapesti telephellyel 2008 decemberétől megközelíti a 30 százalékot. A korszerűbb DAB+ tömörítési eljárás választásával akár 8-10 csatorna műsora juttatható el a hallgatókhoz. 

A sugárzás megindulásával párhuzamosan megkezdődött a DAB+ képes rádiókészülékek forgalmazása is Magyarországon, amik a kiskereskedelmi forgalomban érhetőek el.

 

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 12 évre kiírt pályázata a digitális rádiós műsorszórásra szeptember 5-én lejárt, ennek értelmében az Antenna Hungária Zrt. 2020. szeptember 5. éjféltől a DAB+ szolgáltatását lekapcsolta.

 

 

 

Az első DAB formátumú kísérleti adást a Magyar Rádió Zrt. és az Antenna Hungária Zrt. 1995. december 1-jén, a magyar rádiózás megszületésének 70. évfordulója alkalmából Budapesten kezdte meg. A kísérleti DAB-rendszer nyolc rádióprogram sugárzására nyújtott lehetőséget, amelyből kezdetben négyet használt ki a Magyar Rádió a Kossuth, a Petőfi, a Bartók Rádió, valamint a Classic+ részére. A műsorok mellett programkísérő információk voltak találhatók (Programme Associated Data, PAD). A sugárzás két adóberendezéssel történt a Széchenyi-hegyi és a Száva utcai adótoronyból. 2008 szeptemberében a Danubius Rádióval és a Sláger Rádióval bővült a kísérleti DAB multiplex választéka.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság 2008 tavaszán írt ki pályázatot öt földfelszíni digitális televízió- és egy földfelszíni digitális rádióműsor-szóró hálózat üzemeltetésére, és mindkét pályázatot az Antenna Hungária nyerte meg. 2008. szeptember 5-én az Nemzeti Hírközlési Hatóság és az Antenna Hungária aláírta a digitális földfelszíni televízió- és rádióműsor-szóró hálózatok üzemeltetési jogosultságára vonatkozó szerződéseket, melynek értelmében 2008. decemberéig az AH kiépítette a digitális földi rádióhálózat első ütemét, melynek lakossági lefedettsége megközelítette a 30 százalékot.