HU| EN

Digitális rádió Magyarországon

A korábbi Nemzeti Hírközlési Hatósággal (ma Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság) kötött hatósági szerződés értelmében 2008. decemberéig Cégünk kiépítette a digitális földi rádióhálózat első ütemét. Ezt követően a társaság kísérleti sugárzást indított a DAB+ digitális földfelszíni rádióhálózatán, mely 2009. január 23-ától érhető el Budapesten és környékén.

A kezdetek óta foghatóak a sugárzás keretében a Magyar Rádió KossuthPetőfi és Bartók csatornái (és ekkor még hallgatható volt a Swiss Satellite Radio három adója is). A kísérleti sugárzás 2009. február közepén a Sláger Rádió és a Magyar Katolikus Rádió csatornáival, áprilisban - két azóta lekerült adó mellett – a Klubrádió, majd októberben a Danubius Rádió és a (2011. január 3-tól itt már nem fogható) Juventus Rádió műsorával bővült, ezáltal az elérhető programok száma akkor tizenháromra emelkedett, változatos tartalmi kínálatot biztosítva a hallgatóság számára.
A Sláger és Danubius Rádió programja, a csatornák műsorának országosan történő sugárzásának megszűntével 2009. november 19-étől lekerült a kínálatból. Felkerült viszont a DAB+ rádióhálózatra a Lánchíd Rádió és az Inforádió adása, amelyek 2009. november 19. és 2010. február 17. óta itt is hallgathatók. 

2011. január 3-tól a csatorna-kínálatban a DAB+ kísérleti sugárzás keretében 7 rádió programja hallgatható Magyarországon. Ezek: Kossuth, Petőfi és Bartók Rádió, valamint Magyar Katolikus Rádió, Klubrádió, Lánchíd Rádió, Inforádió. 

A DAB+ digitális rádiós szolgáltatás lakossági lefedettsége három budapesti telephellyel 2008 decemberétől megközelíti a 30 százalékot. A korszerűbb DAB+ tömörítési eljárás választásával akár 16-18 csatorna műsora juttatható el a hallgatókhoz. 
A sugárzás megindulásával párhuzamosan megkezdődött a DAB+ képes rádiókészülékek forgalmazása is Magyarországon, amik a kiskereskedelmi forgalomban érhetőek el. Az Antenna Hungária számít arra, hogy a forgalomba kerülő DAB+ sugárzás vételére képes készülékek száma tovább fog emelkedni a közeli jövőben.További információk DAB+ vevőberendezésekről:

www.optitech.hu Az Antenna Hungária által nyújtott digitális rádiós sugárzás paraméterei:

 

 

 

A térkép a jelenlegi DAB+ lefedettséget mutatja Budapesten és körzetében:

Az első DAB formátumú kísérleti adást a Magyar Rádió Zrt. és az Antenna Hungária Zrt. 1995. december 1-jén, a magyar rádiózás megszületésének 70. évfordulója alkalmából Budapesten kezdte meg. A kísérleti DAB-rendszer nyolc rádióprogram sugárzására nyújtott lehetőséget, amelyből kezdetben négyet használt ki a Magyar Rádió a Kossuth, a Petőfi, a Bartók Rádió, valamint a Classic+ részére. A műsorok mellett programkísérő információk voltak találhatók (Programme Associated Data, PAD). A sugárzás két adóberendezéssel történt a Széchenyi-hegyi és a Száva utcai adótoronyból. 2008 szeptemberében a Danubius Rádióval és a Sláger Rádióval bővült a kísérleti DAB multiplex választéka.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság 2008 tavaszán írt ki pályázatot öt földfelszíni digitális televízió- és egy földfelszíni digitális rádióműsor-szóró hálózat üzemeltetésére, és mindkét pályázatot az Antenna Hungária nyerte meg. 2008. szeptember 5-én az Nemzeti Hírközlési Hatóság és az Antenna Hungária aláírta a digitális földfelszíni televízió- és rádióműsor-szóró hálózatok üzemeltetési jogosultságára vonatkozó szerződéseket, melynek értelmében 2008. decemberéig az AH kiépítette a digitális földi rádióhálózat első ütemét, melynek lakossági lefedettsége megközelítette a 30 százalékot.

Annak érdekében azonban, hogy a kereskedelmi DAB+ digitális földi rádiós szolgáltatás 2008 decemberében elindulhasson, az AH által 1995 óta működtetett DAB kísérleti rendszert2008. október 31-én leállította. Ezt követően az Antenna Hungária kísérleti sugárzást indított a DAB+ digitális földfelszíni rádióhálózatán, mely 2009. január 23-ától érhető el Budapesten és környékén. jelenleg is elérhető csatornák mellett, 2011. január 3-ig hallható volt még a platformon az indulástól kezdődően a Swiss Satellite Radio három csatornája (Swiss Jazz, Swiss Classic és Swiss Pop), 2009. márciustól a Gazdasági Rádió, áprilistól a radiocafé, majd októbertől a Juventus Rádió műsora. Velük együtt, 2010. februárja és 2011. januárja között összesen 13 csatorna volt fogható a magyarországi DAB+ platformon.

2011. június 1-ével kezdődően az analóg rádiós (és a DVB-T hálózat) mellett, a DAB+ hálózaton is elérhető volt a NEO FM adása, amellyel elsőként volt élő kereskedelmi szerződése az Antenna Hungáriának az ezen a hálózaton keresztül történő műsorsugárzásra. A csatorna programja a hazai digitális rádiós hálózaton 2012. november 9-ig volt hallható.

A Magyar Katolikus Rádió fennállásának negyedik évfordulója alkalmából 2008. május 30-án digitális középhullámú (DRM) tesztsugárzást indított az Antenna Hungáriával együttműködve.

A kísérletek során elsősorban a vétel minőségi paramétereinek a változását, az adóteljesítmény és a lefedettség viszonyát, valamint a külső zavarokkal szembeni védettséget vizsgálták a felek. A tesztek megkezdését követően a Katolikus Rádió és az Antenna Hungária 2008 júniusában meghatározott időtartamokban a rádió Lakihegyi adóján, 810 kHz-en nappali és éjszakai tesztsugárzásokat folytatott, amelyek célja a DRM műszaki lehetőségeinek gyakorlati vizsgálata, valamint a nappali és az éjszakai ellátott terület felmérése volt. Ezzel egyidejűleg szubjektív vizsgálatok is zajlottak a DRM módban elérhető hangminőség értékelésére.

Az egyhónapos kísérleti időszak alatt 4-4 alkalommal nappal és éjszaka végzett méréseket az Antenna Hungária, a Magyar Katolikus Rádió és a Nemzeti Hírközlési Hatóság szakembereiből alakult szakértői csoport. A professzionális mérőberendezésekkel és felhasználói vevőkészülékekkel végzett objektív és szubjektív tesztek kitértek a különböző adásmódokban végzett terjedési, lefedettségi paraméterek rögzítésére.

Az eredmények alapján megállapítható, hogy az analóg sugárzáshoz képest kisebb adóteljesítmény mellett is nőtt a lefedettség és a zavarvédettség, a hangminőség pedig megközelítette az FM adások minőségét. A kísérletben résztvevő felek sikeresnek minősítették a DRM tesztet, hasznosnak ítélték a szerzett tapasztalatokat, és a kísérletek folytatásában állapodtak meg.