HU| EN

100 MHz és középhullám

100MHz-es URH sávban társaságunk jelenleg négy közszolgálati rádiócsatornát terjeszt országos szinten földfelszíni műsorszórás révén. Ezek: a Kossuth, a Petőfi,  a Bartók és a Dankó Rádió URH-adásai (Magyar Rádió Nonprofit Zrt.).

A Magyar Rádió Kossuth programjának lefedettsége 90 százalékos (47 adóállomás), a Petőfi programjának lefedettsége (16 adóállomással) 86 százalékos, a Bartók program (16 adóállomással) 68 százalékos, a Dankó program ( 32 adóállomással) 62 százalékos lefedettséggel rendelkezik. 

Országos műsorszóró tevékenységünk mellett, a 100MHz-es URH sávban sugározzuk két körzeti (Sláger FMMusic FM) és egy helyi (Rádió 451) kereskedelmi rádiós médiaszolgáltató partnerünk műsorait. 

A 100MHz-es URH sávban üzemelő adóberendezések a rádióműsorok mellett kiegészítő, illetve értéknövelt szolgáltatásként RDS-jeleket továbbítanak. Jelenleg a következő információkról értesülhet a hallgató: csatorna megjelölés, programtípus-azonosítás, automata alternatív frekvenciaválasztás, közlekedési közlemény jelzése, valamint rádiós szövegüzenet-sugárzás.

Középhullámon - a Dankó Rádió adásának részbeni továbbítása (Miskolc, Mosonmagyaróvár, Nyíregyháza, Szombathely) mellett - a Kossuth programot sugározzuk országos lefedettséggel Solt adóállomásról, valamint  ezen a hullámon továbbítjuk a Nemzetiségi adások műsorát 5 adóállomásról (Marcali, Pécs, Lakihegy, Szolnok, Győr) 92 százalékos (nappali) lakossági lefedettséggel.

Lefedettségi térképek: Kossuth KH, Kossuth (URH-FM), Petőfi, Bartók, Dankó Rádió, Nemzetiségi adások

Kereskedelmi körzeti adások

Stúdió

Telephely

Frekvencia

Sláger FM

Budapest

103,9 MHz

Music FM

Budapest

89,5 MHz

 

Magyar Katolikus Rádió adása a középhullámon

Társaságunk 2004. május 28-án megkezdte a Magyar Katolikus Rádió műsorának középhullámon történő szórását, Szolnok állomásról, az 1341 kHz-es frekvencián.

2005 áprilisától már országosan – 75 százalékos lefedettség mellett - volt fogható a műsor, miután Lakihegyről a 810 kHz-es és Siófok-Balatonszabadi telephelyünkről az 1341 kHz-es frekvencián is sugároztuk azt.

A műsorszórás leállítására 2011. január 15-én került sor, mivel lejárt a műsorszolgáltató és cégünk között megkötött szolgáltatási szerződés csakúgy, mint a volt Országos Rádió és Televízió Testület (mai NMHH Médiatanács) vonatkozó pályázatában meghirdetett, és elnyert műsorszolgáltatási jogosultság időtartama.


Rövidhullám

Az 1930-as években kezdődött az országhatárt is átlépő rövidhullámú műsorszórás. Az adóberendezések a korszerűsített antennarendszerek segítségével a 2000-es évekre ellátták Közép-Európát és Észak-Amerikát a Magyar Rádió idegen nyelvű műsoraival.

A sugárzás leállítására 2010. június 30-án került sor.


A 70 MHz-es Kossuth Rádió hálózatot felváltó 100 MHz-es hálózat kiépítése

A Kossuth Rádió nyugati hangnormán történő sztereó sugárzása 2002. december 1-jétől a 107,8 MHz-es frekvencián indult el kísérleti adásként Budapesten és környékén. Az ORTT 2003. évi döntése alapján beindulhatott az üzemszerű sugárzás, a Magyar Rádióval egyeztetett hálózatkiépítési menetrend alapján. Az adók üzembe helyezésével immáron jobb minőségben volt fogható a Kossuth Rádió sztereo adása, ami 2003-ban a 7 hét telephelyről mintegy 5 millió rádióhallgatóhoz juthatott el.

2004-ben további 10 vételkörzetben indult el az adás, 2005 folyamán pedig még további 7 adó került üzembe helyezésre.

A hálózat kiépítésének első üteme 2005-ben zárult le, az adóhálózat ekkor 25 állomásból állt. Még 2005-ben elindult és 2007-ben fejeződött be a 2-3. fázisra kijelölt (összesen 22) telephelyen az adók telepítése és azok átadása.

A 70 MHz-es sugárzás 2007. február 1-jén került végleg leállításra.


Bővebben olvashat a témáról az Antenna Hungária cégtörténetét leíró oldalakon!