HU| EN

HbbTV

A HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) a földfelszíni digitális televíziós hálózaton kialakított, interaktív szolgáltatások nyújtására képes szabvány. A HbbTV szolgáltatás keretében a DVB-T műsorszóró hálózaton sugárzott televízió- és rádióprogramok mellett internethálózaton eljuttatott multimédiás tartalmakkal bővül a kínálat, amely interaktív szolgáltatásokkal is kiegészülhet. Jellemzője a nagyon egyszerű használat - egygombos indítás.

A széleskörű iparági összefogásnak köszönhetően a technológia mára Európa több országában elterjedt és népszerű. A televízió csatornák saját programjuk kiterjesztéseként használják a HbbTV felületet, ahol a sugárzott programhoz – vetélkedő, hírek, sport közvetítések - kapcsolódóan háttér információk, érdekességek találhatók, illetve korábban leadott műsorok, filmek közül lehet válogatni a videotárban (catchup TV).

Az Antenna Hungária 2013 októberében a digitális földfelszíni televíziós (DVB-T) hálózatán ingyenes HbbTV tesztsugárzást indított, mely a 99. programhelyen található Infocsatornáról indítható el a távirányító piros gombjának megnyomásával. A teszt új, streamelt élő TV és rádióadásokat, kibővített műsorújságot, videotárat, aktuális híreket, időjárás-előrejelzést, lottószámokat, játékot és webkamerás megjelenítést tartalmaz.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 2014. május 13-tól MédiaKlikk néven hibrid televíziós (HbbTV) szolgáltatást indított a közszolgálati televízió-csatornákon, az Antenna Hungária, mint technikai háttérszolgáltató műszaki közreműködésével. Erre a felületre a távirányító piros gombjának megnyomásával lehet eljutni a MinDig TV platformon található bármely közszolgálati csatornáról.

A Médiaklikk szolgáltatás kibővített műsorújságot tartalmaz, mely rövid, képes műsor-előzeteseket és esetenként visszanézhető műsorokat is tartalmaz. Ezen kívül a HbbTV portálon elérhetőek a Parlament Rádió, a Nemzetiségi Rádió és a Duna World Rádió műsorai, valamint hírek és aktuális időjárás-előrejelzés is megtalálható rajta.

 

Mi kell a HbbTV szolgáltatás vételéhez?

  • Egy DVB-T tunerrel rendelkező smart TV, amely HbbTV funkcióval is rendelkezik.
  • A smart TV-t csatlakoztatni kell egy megfelelő tető vagy szobaantennához és DVB-T vételre kell állítani
  • A TV-t csatlakoztatni kell az internethez
  • A TV beállításokban ellenőrizni kell, hogy a HbbTV funkció aktív-e, vagy be kell kapcsolni.